Rumah Mampumilik Hanyalah Mimpi Semata2?

Salam semua,

Baru2 ini kerajaan PH dibawah Kem. Perumahan sibuk menyatakan utk membina rumah mampu milik yg benar2 mampu dimiliki oleh majoriti rakyat dgn kerjasama pihak Bank dgn penyediaan kemudahan kredit yg fleksibel dan senang dicapai oleh kebanyakan rakayat. Jawapannya adalah BULLSHIT! Menteri Perumahan, Zuraidah Kamaruddin hanya pandai bercakap tapi realitinya adalah mengarut. Jika di KL, rumah mampu milik berharga RM300k(PR1MA), dengan pinjaman 100% selama 30 tahun dan kadar faedah 4.45%, bayaran bulanannya adalah hampir RM1,750 sebulan. Jika purata rakyat bergaji RM5,000 sebulan, dgn kaedah baru pengiraan kemampuan membayar balik pinjaman@ Debt servis ratio(DSR), niat atau kenyataan yg diumumkan itu hanyalah mimpi semata2.

Jika benar kerajaan bersungguh utk menjayakan hasrat memenuhi keperluan rakyat memiliki rumah mampu milik, sepatutnya bukan harga rumah yg harus dipertikaikan tetapi bayaran bulanan yg mampu dibayar oleh rakyat yg sepatutnya diberi perhatian khusus. Apakah perkara ini boleh dilaksanakan? Jawapannya sudah pasti, BOLEH.

Pembuat dasar kerajaan sepatutnya berfikir di luar kotak bagi membolehkan bayaran bulanan mampu dibayar oleh rakyat jika benar kerajaan berhasrat menjayakan program rumah mampu milik yg dimaksudkan. Jika tak tau, tanya pada mereka yg tau. Jangan lagi seperti kerajaan BN yg lama yg hanya tahu menyonglap bagi melaksanakan sesuatu projek demi kepentingan mereka sendiri dan bukannya rakyat. Jawapan kpd cara perlaksanaan rumah mampu milik adalah menerusi “Kreatif Financial Modelling” sepertimana yg kita laksanakan dlm Model AJIT. Tidak perlu saya merungkaikan secara detail kaedah perlaksaan Model pembiayaan rumah mampu milik di sini. Cuma yg ingin saya katakan hanyalah ianya boleh dilaksanakan drpd Model yg telah sedia ada. Jika bayaran bulanan RM1,750 sememangnya tidak mampu dicapai oleh kebanyakan rakyat Malaysia, tetapi jika hanya RM800 bulanan bagi rumah yg berharga RM300k, inginkan anda memilikinya? Atau soalan yg lebih baik, mampukah anda membayar bulanan hanya RM800 sebulan drpd RM1,750 bulanan dgn cara biasa? Jika ada “political will” PASTI ianya boleh dilaksanakan.

Wasallam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *